Jedlý papier, niekedy nazývaný aj ako oblátkový alebo ryžový papier, sa vyrába z rôznych druhov rastlinných škrobov v spojení so sladidlom, rastlinným olejom a farbivom. Nemá žiadnu špecifickú chuť, je jemný a chrumkavý, teda aj krehký, takže ho nemožno príliš tvarovať. Využíva sa predovšetkým na dekorovanie cukrárskych výrobkov, alebo samostatné maškrtenie. Veľkou výhodou je, že sa naň dá aj tlačiť na špeciálnych tlačiarňach, takže je veľmi obľúbený na zdobenie tort a cupcakes pre detské oslavy.
Nutričné hodnoty na 100g: | |
Energetická hodnota (kJ/kcal) | 1492/351 |
Bielkoviny (g) | 0,5 |
Tuky (g) | 0,5 |
Z toho nasycené mastné k. (g) | 0,1 |
Sacharidy (g) | 87 |
Z toho cukry (g) | 51 |
Vláknina (g) | 0,5 |
Soľ (g) | 0,89 |